ZATERDAG 1 BOEKT VERDIENDE OVERWINNING

Voor het eerste thuisduel deze competitie kwam sv Marken op bezoek. Opgericht 1 november 1946 met vervolgens diverse aansprekende voetbalresultaten waaronder in 2001 het kampioenschap van de zaterdag 1e klasse. Dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie geven voor de toekomst geldt ook voor Marken. Afgelopen seizoen gedegradeerd uit de 2e klasse en nu dus onze tegenstander in de 3e klasse.

Vooraf werd een minuut stilte inachtgenomen in verband met het overlijden van Kees Leurs, oud-1e elftalspeler van NEA, die voorts decennialang het clubblad verzorgde en jaren de keepers heeft getraind. Voor zijn inzet werd hij in 2015 benoemd tot Lid van Verdienste.

Om klokslag half drie klonk vervolgens het fluitsignaal van scheidsrechter Alex Sprengers en was het Zaterdag 1 dat gelijk vol het gaspedaal indrukte en de tegenstander vastzette. Dat resulteerde al in de 1e minuut in een prima opgezette aanval over de rechterflank waar Charlie den Hertog met een uitstekende voorzet spits Nick van Nieuwkerk wist te bereiken. Zijn kopbal had beter lot verdiend en strandde tegen de lat in schoonheid. Ook hierna hield het team van coach Hans Verhoogt de turbo er op en volgde de ene na de andere aanval met reële scoringsmogelijkheden, maar de bal wilde er niet in. Vaak was het de goalie van sv Marken, die daarvoor een sta-in-de-weg bleek te zijn. Anderzijds ontbrak het ons af en toe aan een beetje geluk. Mooi was het overigens om te zien dat het nu ook regelmatig met een afstandsschot werd geprobeerd. Vorig seizoen ontbrak het daar nog wel eens aan. Niet geschoten is immers altijd mis. Nu werd daaruit weliswaar ook niet gescoord, maar het werd in ieder geval wél geprobeerd.

Had Marken dan helemaal niets in te brengen? Best wel, want zodra de voormalige eilandbewoners ten aanval trokken was het oppassen geblazen. Tot tweemaal toe wist onze goalie Dax de Wit in de eerste speelhelft knap redding te brengen en hield hij daarmee zijn team op de been. Ondanks het overwicht zou je toch zomaar tegen een achterstand hebben aangekeken. Vóór de theepauze werd er niet meer gescoord, hoewel Nick in de 42e minuut vanaf de linkerflank werd aangespeeld en (liggend op de grond) in een uiterste poging en met een omhaal nog probeerde te scoren, maar ook nu weer stond de Marken-goalie in de weg. Dat kunstje herhaalde de doelman in de 1e minuut na de rust opnieuw toen hij zich, na een prima aanval van Zaterdag 1, andermaal in de baan van het schot wierp. En ook daarna nog een aantal keren.

Hoeveel kansen heb je nodig, hoorde ik langs de lijn. Dus vele deze middag, maar in de 73e minuut was het dan toch raak. Via een aanval over rechts belandde de bal uiteindelijk bij invaller Daan van Unen (hersteld van een blessure). De bal leek in eerste instantie over de achterlijn te gaan, maar Daan wist dat in een uiterste poging te voorkomen en de bal voor te geven. Nick was er toen als de kippen bij om te scoren (1-0). En hij was het in de 85e minuut die uit een vrije trap van Simon van Rens opnieuw doel trof en zichzelf daarmee beloonde voor een prima wedstrijd. De wedstrijd leek gespeeld. Hoewel: het was in de 88e minuut dat onze goalie Dax met een geweldige redding de zgn. aansluitingstreffer wist te voorkomen.

Al met al een verdiende overwinning. Aanvoerder Thijs de Dood en Quinten Drupsteen verwoordden het zo. Voor ons gevoel waren we over het geheel genomen de bovenliggende partij. Met name in de eerste helft, maar zoals zo vaak: als jezelf niet scoort dan doet de tegenpartij dat wel. Bij twee slordige momenten wist Dax gelukkig zijn doel schoon te houden. Na de thee hebben we weinig of niets meer weggegeven. Hebben we vooral rust in ons spel gebracht en hebben we vervolgens zakelijk en volwassen de overwinning over de streep weten te trekken.

De wedstrijdbal werd dit keer overigens beschikbaar gesteld door RON GASTROBAR INDONESIA.

Ik zou zeggen: dat smaakt naar meer. Dus op naar DWS. Volgende week zaterdag 7 oktober UIT om 15.00 uur. Veel succes mannen!