Vrijwilliger van de maand

Michel Jansen 47 jaar, beroep: hoofdlaborant recycling motorolie

Zo vader zo zoon!

Zo vader zo zoon, dat klopt aardig we hebben allebei een O.S.D.O verleden en ik ben uiteraard behept met de genen van het scheidsrechtervak. Ik ben op een gegeven moment gevraagd door mijn vader om een jeugdwedstrijdje te fluiten, en ja dat fluiten doe ik heden ten dage nog. Zeg maar ruim dertig jaar. Mijn vader heeft gelijk met de fusie een punt achter zijn carrière gezet.

Zelf gevoetbald?

Dat is grappig, mijn eerste wedstrijd in het O.S.D.O shirt speelde ik op de velden van NEA. Nu voetbal ik bij Ouderkerk 6 en ben meteen in mijn eerste jaar kampioen geworden, of dat door mijn inbreng kwam weet ik niet, maar we hadden een mix van jong en wat ouder. Ben Houtkamp was met zijn 70 jaar de oudste, vanwege fysieke problemen is Ben gestopt en nu is denk ik Gerard v/d Val de oudste.

Terug naar het scheidsrechteren

Op een gegeven moment vroeg Henk Kroon toentertijd jeugdvoorzitter bij O.S.D.O of ik “jeugd fluit jeugd” op wilde zetten. Ik leidde dat toen. En ook nu nog leid ik jonge scheidsrechters op waarbij ik langs de kant van het veld sta en beoordeel wat goed en fout gaat en geef tips voor verbetering.

Helaas zijn er alleen maar jongens, ik had ook graag gezien dat er een aantal meisjes zouden willen fluiten.

Desley Douglas en Luke Saan heb ik o a onder mijn hoede gehad, leuk detail, Desly floot altijd de E1 spelend in de hoofdklasse, op een gegeven moment moest de E1 tegen AJAX dus ik vroeg Desley durf je het aan? Of moet ik het overnemen.  Desly had toch liever dat ik de wedstrijd floot en ik heb toen alle jonge aankomende scheidsrechters opgetrommeld en langs de kant van het veld gezet. Na de wedstrijd heb ik iedereen mee naar binnen genomen de kleedkamer in en laten vertellen wat ik fout deed, dat was ontzettend leerzaam en ik kreeg ook feedback. In 1996 heb ik onder auspiciën van de K.N.V.B de BOS cursus gedaan, oftewel basis opleiding scheidsrechters, ik heb nooit voor de K.N.V.B gefloten ik ben altijd clubscheidsrechter gebleven.

Anekdote

In een wedstrijd die ik floot heb ik Guido Andriessen een keer van het veld gestuurd na een overtreding, mijn ouders wonen op Sluisvaart en Guido woonde daar ook in de buurt, ik ging bij mijn ouders eten en liep dan langs het huis van Guido en hij presteerde het om mij zeker 14 dagen niet aan te kijken zo kwaad was hij op de scheids.

Wat doe je verder bij de club

Ik zit nu ook in de jeugdcommissie daar doe ik de organisatie voor  de scheidsrechters op de zaterdag.

Samen met Edwin de Haan ga ik achter het spelers reglementenbewijs aan, dat is een toets op de site van de K.N.V.B die iedere speler gevolgd moet hebben. Vorig jaar trainde ik een team met maar 1 leider, dat kan dus niet. Ik vond  het nodig om een cursus te organiseren om ouders bekend te maken met het vlaggen (het zgn.  assistent scheidsrechter zijn). Wij komen scheidsrechters te kort maar een scheidsrechter is ook een eenling  binnen een team.

Ouderkerk zaterdag opgeheven is dat erg?

Natuurlijk is dat niet leuk vooral omdat je een verschuiving ziet van prestatie voetbal naar de zaterdag. Maar ja de realiteit is dat er niet voldoende spelers waren en er een te krappe selectie was. Jaren achter elkaar ben ik grensrechter geweest bij de zaterdag 1 ,op een gegeven moment kwam Henk Timisela naar mij toe met de vraag  of ik wilde vlaggen bij de dames 1 en dat doe ik nu. Wat ik ook zie is dat er veel meer vriendenteams zijn dan voorheen. De jongens onder de 17-1  zouden veel sterker zijn als er jongens van onder 17 -3 mee zouden doen. Dat is een team waar goede spelers bij lopen, maar dat zijn vrienden en die staan niet te trappelen om bij een selectie aan te sluiten.

Wat wil jij verbeterd zien?

Meer aandacht voor de scheidsrechter, ik vraag weleens aan een speler zou je willen fluiten en krijg dan als antwoord, nee dat kan ik niet. Dat is flauwekul want als je voetbalt weet je de spelregels ,je hebt ook een spelregeltest gedaan dus dan kan je ook fluiten.

Je traint ook nog een elftal?

Ik train de zondag jongens 14-1 dat gaat niet echt gemakkelijk, maar ik krijg hulp en begeleiding van Marcel Wagenhuis waar ik veel van opsteek.

Volgende vrijwilligers:

Corry Andriessen en Will Daanen