Vrije Handel weer open.

‘Vernieuwde’ Vrije Handel klaar voor heropening en feesten.
In café De Vrije Handel hebben ze de afgelopen maanden niet stilgezeten. Het hele café is onder handen genomen en het is nu klaar om weer open te gaan. Ook liggen de plannen voor toekomstige feesten al op tafel.

Door: Bjarn van den Berg

Afbeelding: Historisch Amstelland

Ondanks dat het café zijn deuren de afgelopen maanden noodgedwongen moest sluiten, werd er hard gewerkt in De Vrije Handel. Zo gingen de verbouwingen, die vorig jaar al gepland waren, door. ‘We hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten. We hebben een nieuwe keuken, een nieuwe toiletgroep,’ zo vertelt Dennis Leurs.

Dat was volgens hem namelijk hard nodig: ‘Het wordt steeds drukker met eten en we groeiden gewoon uit ons jasje in het kleine keukentje. Dat ging gewoon niet meer. En de toiletgroep moest ook aangepakt worden want die was ook echt oud.’ Nu zit de nieuwe keuken in een voormalig kantoor dat verbonden is met het café.

Hoewel de sluiting in verband met het coronavirus niet op de planning stond, was het wel een reden om gelijk de hele boel onder handen te nemen. Dennis: ‘Door de coronacrisis hebben we alles aangepakt.’ Zo heeft het café binnen een schilderbeurt gekregen en er zijn onder andere nieuwe taps en koelingen. Ook wordt de menukaart uitgebreid. ‘Dus we zijn klaar om open te gaan,’ aldus Dennis.

‘We blijven wel een café’
Met de verbouwingen en het uitgebreide menu zijn ze vooralsnog niet van plan een nieuwe richting op te gaan met het café. ‘We blijven wel een café. Je kan voor een eetcafé gaan, maar dan wordt de sfeer van de zaak ook heel anders. We willen wel onze kaart upgraden en een goeie hap gaan verkopen. Dat deden we al, maar we gaan niet voor een eetcafé-formule,’ stelt Dennis.

Irene van Beek haakt daarop in: ‘Dennis zegt wel, we concentreren ons op het café. Natuurlijk is dat zo, maar het eten ging al heel goed. Dus dat willen we wel uitbreiden. Het is ook zo dat we wel gaan inspelen op de markt.’ Dus mocht blijken dat ze veel meer eten gaan verkopen, dan kan er wellicht een verschuiving plaatsvinden. Maar vooralsnog gaan ze door op de ingeslagen weg.

Langzaamaan open
De Vrije Handel gaat net als alle andere horeca stap voor stap open. Eerst beginnen ze op 13 mei met een take-away. ‘Met name om te kijken hoe alles staat en om op te starten,’ zo legt Irene uit. Dennis vult aan: ‘We kunnen lekker oefenen de komende twee weken.’

De volgende stap is dan om op 1 juni te openen voor 30 gasten. Het café is al helemaal coronaproof. Zo zijn er binnen schotten geplaatst tussen de tafels en het personeel gaat werken met mondkapjes en handschoentjes. Daarbij zijn ze bezig om samen met Napa en Jaimie van Heije een verruiming voor hun terrassen te krijgen in de Kerkstraat. Dan kan er meer ruimte tussen de tafels en ze kunnen dan meer mensen kwijt.

Knallen zodra het mag
Al sinds Irene het café in de Dorpsstraat heeft, is ze bezig geweest met het organiseren van feesten en activiteiten zoals de feestweek en het Amstelzomerfestival. Uiteraard is dat nu van de baan en het zit er de komende tijd ook niet in. Irene denkt dat grote evenementen pas weer georganiseerd mogen worden als er een vaccin is. ‘Dus we kunnen wel van alles willen, maar we mogen het niet. We kunnen niet eens binnen iets organiseren, want je moet toch die anderhalve meter in acht nemen,’ zegt ze.

Toch zijn er al wel plannen gemaakt, voor op het moment dat feesten weer mogen. Als de regering groen licht geeft, zijn ze ‘de eersten die hier een feestweek gaan organiseren’. Irene denkt ook dat men eind dit jaar nog wel ‘wat mooie feestjes’ van De Vrije Handel kan verwachten. Dennis bevestigt dat: ‘We broeden wel op wat, ja.’

Wanneer precies is dus nog even afwachten. Maar wat zeker is, is dat er gefeest gaat worden als de corona-tijd achter de rug is. ‘Zodra we kunnen is ons draaiboek klaar om te gaan knallen,’ sluit Irene af.

De Vrije Handel en SVO
De Vrije Handel is al lang sponsor van SV Ouderkerk. Het café sponsort onder andere twee teams en het heeft een bord langs het hoofdveld hangen. Ze vinden het belangrijk vom ‘zoveel mogelijk lokaal te doen’. Of het nu gaat om een aannemer die ze nodig hebben of om eten en drinken: wat ze lokaal kunnen doen, doen ze lokaal. Zo komen de wijnen bij De Wijnschuur vandaan en ze zijn klant van Bart de Ridder en de PLUS. Daarbij ondersteunen ze dus ook graag de lokale voetbalvereniging.