sv Ouderkerk en corona

Het coronavirus heeft ook het voetbal in haar greep. Competities liggen stil en voetbalcomplexen zijn gesloten. Wat is de impact voor sv Ouderkerk? Een kort (telefonisch) interview met voorzitter Cees de Wit en antwoord op vragen die mogelijk leven onder de leden.

Hoe gaat het?
“Tsja…… hoe zal ik beginnen?! Elke ochtend als ik opsta en de nieuwsberichten, cijfers en analyses lees heb ik het gevoel dat ik wakker word uit een slechte droom, wat een bizarre en verdrietige tijd!”

“Onze gedachten en gevoelens gaan uit naar degene onder ons die ziek zijn of een dierbare hebben verloren aan dit verschrikkelijke virus. Daarnaast leven we mee met leden, sponsoren en anderen die hierdoor in zwaar weer komen te zitten. Ik wens iedereen heel veel sterkte.”

De KNVB heeft de competitie beëindigd, wat is de sportieve impact van dit besluit?

“Van hele andere orde, maar voor onze voetballers is het natuurlijk bijzonder teleurstellend dat er niet meer gevoetbald kan en zal worden dit seizoen. Dat zagen we in het begin ook op ons complex. Het was moeilijk voor iedereen te bevatten dat er echt niet meer gevoetbald kon worden en dat ons complex gesloten is. Gelukkig heeft de jeugd en anderen zich snel gehouden aan de instructies, complimenten daarvoor! Voor teams die bovenaan stonden en kampioen konden worden is dat natuurlijk heel vervelend en jammer. Laten we hopen dat de start van seizoen 2020-2021 gewoon doorgang kan vinden.”

Buiten het sportieve heeft het natuurlijk ook een financiële impact?

“Ook op financieel gebied worden we als sv Ouderkerk geconfronteerd met de negatieve gevolgen van deze crisis. Het complex is gesloten en de competitie is gestopt en daar waar een groot aantal vaste lasten en kosten gewoon doorlopen hebben wij geen inkomsten.

Gelukkig heeft sv Ouderkerk een gezonde financiële positie maar dit moet natuurlijk niet te lang gaan duren.  Als bestuur zijn we aan het kijken of en waar we kosten kunnen besparen of dat we bepaalde financiële verplichtingen kunnen stoppen. Daarnaast bereiden we ons voor en overleggen we met de werkgroepen dat zodra het weer mag we snel nog één of meerdere activiteiten kunnen organiseren. Denk daarbij aan het Persijntoernooi of 100-jaar voetbal in Ouderkerk. Het zou mooi zijn wanneer dat zou lukken om zo de loop naar onze club weer op gang te brengen en de bal weer te zien rollen!”

En de impact voor sponsors?

“Wij zijn als vereniging natuurlijk ontzettend blij met onze sponsoren. Sommigen hebben het nu echt moeilijk, we leven met hen mee. We bekijken hoe we hen als vereniging eventueel tegemoet kunnen komen. Daarbij doen wij een beroep op al onze leden; laat in deze moeilijke tijd onze plaatselijke ondernemers niet in de steek en doe zoveel mogelijk je aankopen bij de winkeliers in het dorp!”

En verder?

“Een aantal “normale” activiteiten lopen gewoon door; trainerscontracten moeten worden verlengd, we zijn nog naarstig op zoek naar vrijwilligers, zeker bij de jeugd kunnen we nog veel hulp gebruiken. Maar ook met de uitrol van het beleidsplan willen we doorpakken. Dit is best lastig want je wilt op een bepaald moment ook niet te veel verplichtingen aangaan, want wie weet wat e.e.a. nog meer gaat brengen en betekenen. Straks kan het nieuwe seizoen niet eens van start gaan, dat is nogal wat!”

Wat gaat sv Ouderkerk doen met de algemene ledenvergadering (ALV) in juni?

“Normaal gesproken organiseren we in juni altijd een ALV o.a. om dan de begroting, budgetten en contributie voor het volgende seizoen vast te stellen. We zullen bekijken of dat nu kan doorgaan. Zo niet, dan zullen we deze later inplannen.”

Tot slot?

“We houden de berichtgeving en de instructies van de bevoegde instanties nauwlettend in de gaten. Zo nodig hebben we ook overleg met gemeente en de wethouder sport. Met de bestuursleden hebben we korte lijnen om de nieuwe koers snel te bepalen. Middels de website houden wij de leden goed op de hoogte van de ontwikkelingen.

Overigens ben ik erg blij hoe we als bestuur acteren in deze crisis. Het is een rare en soms onwennige situatie maar iedereen draagt zijn steentje bij, dat voelt goed!

En voor iedereen; kijk goed uit, blijf gezond en hopelijk tot gauw langs de lijn!”

Interviewer: Herman van Luijn