MO13-1 daagt MO15-1 uit voor een oefenpot

Maandag 6 nov 2017

Het was koud, ik als trainer moest training geven. Ondanks dat ik niet tevreden was over mijn gegeven training ging ik kijken bij de wedstrijd op het hoofdveld.
Op het hoofdveld speelde namelijk de wedstrijd MO13-1 tegen MO15-1. Ik was gevraagd door de leidster van de MO13-1 om te komen kijken. Wellicht kon ik nog wel wat leren, zei ze met een lach.

Een jaar geleden maakte het meiden voetbal mij nog niet zoveel uit. Ik keek er niet naar en het interesseerde me ook niet zo veel. Meer omdat ik veel te druk was met mijn eigen team en het begeleiden van de trainers en omdat ik dacht dat het niet echt leuk was om naar te kijken. Afgelopen zomer werd het Nederlands elftal, De OranjeLeeuwinnen, natuurlijk Europees kampioen en begon ik in te zien dat er enorm veel potentie in zit en vooral enthousiasme.

De regel van ‘’voetballen is voor jongens’’ is een soort van doorbroken en dat merk je ook bij Sv Ouderkerk. Bij de jongste kinderen (de Vosjes) kwamen nieuwe speelsters.
Tot mijn verbazing zijn sommige meiden qua ontwikkeling een stuk verder dan de jongens. Daarnaast waren er ook meiden uit de jeugdteams geïnteresseerd om te helpen met de Vosjestraining. Dus voetbal is voor iedereen die het leuk vindt!

Omdat ik eigenlijk nooit betrokken was bij de meiden jeugd teams en Sascha heel fanatiek en enthousiast was als leidster, heeft ze mij een beetje de kant van de meiden op gezogen.
Sascha is druk bezig met de meiden afdeling samen met de werkgroep Meisjes- en vrouwenvoetbal Boost, om de meiden jeugd net zo ambitieus wordt als bij de jongens, met zelfde kansen en mogelijkheden voor groei, ontwikkeling en plezier. Ze heeft niet alleen sponsoren weten te regelen die hele nieuwe tenues voor meiden en vrouwen gaat sponsoren, maar ook ‘’mini voetballen in een netje’’. Opeens zie ik bijna elk meisje op de club continu tegen een bal aantrappen. Alles om de motorische vaardigheid omhoog te krijgen en ook om plezier en afwisseling te creëren.

Meidenvoetbal kan je natuurlijk niet vergelijken met jongensvoetbal. Die discussie is al breed gevoerd op TV. Eigenlijk is meidenvoetbal veel gezelliger, wat voordelen en nadelen met zich mee brengt.
Wat je wel merkt zijn dat de niveau verschillen in motorische vaardigheid groot zijn. Gelukkig kunnen de meiden ook 2 keer in de week trainen, wat natuurlijk mooi is voor de ontwikkeling van de meiden en de ontwikkeling om nog beter te worden.

Tijdens de wedstrijd heb ik voornamelijk gekeken naar de MO13-1. Afgelopen zaterdag keek ik ook al de wedstrijd van de MO13-1. Deze speelde toen gelijk 3-3. Dit was een compleet andere wedstrijd dan maandag. Vooral Bo viel enorm op door haar uithoudingsvermogen. Het lijkt wel alsof die niet moe wordt! Ze bleef maar gaan als spits en rende de verdedigers, die vaak ruim een kop groter waren dan zij, er uit en kwam ze een aantal keren 1 op 1 tegen de keepster te staan en kon ze scoren. Keet brengt vbeel rust in het team en speelt midmid. Ze houdt de bal goed onder controle en kijkt goed om zich heen. Cato is enorm fanatiek en dat zie je terug in haar spel en opstelling. Snelheid en overzicht zijn ook punten die zij in zich heeft.

Lian stond links achter is in de verdediging niet vaak te verslaan. Ze wint de man op man verdediging bijna altijd. En dan Felien, een nieuw meisje in het team, die goed is opgenomen en lekker mee doet. Ze weet goed waar iedereen staat en kijkt goed om haar heen. Fysiek ook sterk en redelijk snel. Over Marit kan ik zeggen dat ze een enorme goed balcontrole heeft. Een goede traptechniek en aardig snel. Ze is een stille kracht in het team achterin en kan ook goed naar voren komen en met haar heerlijke trap een doelpunt maken, zoals we ook zaterdag zagen. Stella stond op keep en voor haar lengte deed ze het niet slecht! Zelfs erg goed. Ze liep uit haar goal en was niet bang voor de bal. In Floor zit ook veel fanatisme en ze geeft veel positieve feedback in het veld. Ze communiceert ook goed vanuit haar positie. Mia is super snel en heeft bijna elke bal achterin. Ze heeft de bal redelijk onder controle en werkt deze vervolgens met een goede trap weer terug het middenveld in.
Aan Juna zie je dat ze bezig is met het voetballen. Erg geconcentreerd en gebruikt haar lichaam goed door zich tussen de bal en tegenstander te plaatsen. Jeanny is net een stootram, ze is groot en sterk én snel. Ze speelde links of rechts voor en kwam ook vaak door de verdediging heen. Roosmarijn is sterk aan de bal en heeft een goede balcontrole. Wat ik wel merk is als je haar harder coacht, dat ze 1000x meer doet! Ze heeft uitdaging en aanjagen nodig en dan is ze niet te houden. Puck is ook groot en fysiek sterk. Heeft wel een goed overzicht en geeft niet snel op. Ze blijft rennen.
Dit zijn een beetje de algemene punten die ik als trainer heb gezien. Natuurlijk zie ik ook leerpunten, als trainer. En deze bespreek ik graag met de trainster, zodat ze nog beter worden. Tenslotte moeten wij elkaar helpen om beter te worden en dat geldt voor iedereen binnen de club.Omdat de meeste meiden veel later op voetbal gaan dan de jongens (meestal pas 10 of 11 jaar), missen de meiden 3 tot 4 jaar aan ontwikkeling, die de jonge jongens van 6 en 7 jaar wel hebben meegekregen. Dit zie je vooral terug in de technische vaardigheden. Door de mini ballen in het netje kunnen ze al een grote stap maken en als ze hier veel mee oefenen krijgen ze balcontrole en worden ze ook nog eens goed als twee benige spelers.

Wat heel leuk is om te zien, is dat het een super leuk team is, ze willen allemaal iets leren. En willen ook allemaal wat bereiken. Het plezier straalt er van af en als er een goal wordt gemaakt, maken ze er allemaal een feestje van, zelfs in de dug out. Wie er allemaal een goal hebben gemaakt weet ik niet precies. Maar in de eerste helft liep MO13-1 als snel uit naar een 5-1 en gingen ze de rust in. Het werd ook al goed koud, maar de meiden hoorden je niet klagen. Na 5 minuten rust begon de tweede helft en hier werd ook MO15-1 fanatieker. Uiteindelijk eindigde wedstrijd, onder leiding van Arie (vader van Felien), met 6-2 voor MO13-1 en konden we terug kijken naar een leerzame wedstrijd voor beide teams. En ook voor mij!

Voor alle meiden: blijf zo doorgaan en probeer op de training serieus te zijn! Minder kletsen met elkaar en meer op voetbal concentreren! Dan word je beter en het zit er echt in bij jullie allemaal.
Ik ga zeker vaker bij een wedstrijd van de meiden kijken, want vooral op het sportieve vlak kunnen jongens er wat van leren. Daarnaast wil ik zien hoe dit team zich gaat ontwikkelen, wie kunnen er echt bovenuit groeien? Misschien voor mij als trainer leuk om een jaar lang meiden te trainen om te zien wat er met hun ontwikkeling gebeurt en ook eens te ervaren hoe dit is. Natuurlijk een hele andere uitdaging als bij de jongens, maar deze uitdaging ga ik graag aan.

Trainer JO13-1
Academie lichamelijke opvoeding.
Luke Saan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *