Honderd jaar voetbal in Ouderkerk

Advertentie

Honderd jaar voetbal in Ouderkerk. Dat moet gevierd worden, vindt sv Ouderkerk. Op 13 juni wordt een voetbalfeestje gegeven, een dag die precies samenvalt met de Nationale Voetbal Dag, een initiatief van de KNVB. Daarmee wordt de aandacht gevestigd op het voetbal. Want de ledenaantallen bij clubs lopen terug en net als bij andere sportverenigingen is het steeds lastiger om vrijwilligers te vinden. Sv Ouderkerk is vooralsnog een bloeiende vereniging, maar ook hier wordt nagedacht over de toekomst, beaamt voorzitter Cees de Wit.

Aan het programma voor de 13de wordt nog hard gewerkt. Ideeën zijn er genoeg. Bedoeling is om er eigentijds evenement van te maken, aansprekend voor jong en oud. Het feest is niet alleen voor leden, maar voor heel Ouderkerk bedoeld. De club wil graag dat mensen een kijkje komen nemen op het complex aan de Wethouder Koolhaasweg om te zien wat deze te bieden heeft. De Wit: “We zitten hier prachtig, hebben het goed voor elkaar. Dat is te danken aan een grote groep betrokken en bevlogen vrijwilligers, die zich inspant om het hier er goed uit te laten zien. Op maandagochtend is er bijvoorbeeld een hele groep bezig om de kantine en kleedkamers schoon te maken, maar ook het terrein wordt onder handen genomen.”

Niet alleen qua accommodatie gaat het de club voor de wind. Ook qua ledenaantallen doet SvO het nog goed. “We hebben zo’n 1200 leden, waarvan 900 spelende leden.” Toch merkt ook SvO dat op voetballen gaan niet meer zo vanzelfsprekend is als een aantal jaar geleden. “Landelijk, en ook bij ons, lopen de ledenaantallen terug. Er is tegenwoordig veel meer te kiezen voor de jeugd. Daarom willen we 13 juni laten zien wat we te bieden hebben. Iedereen is welkom bij ons: van oud tot jong, meisjes en jongens, heren en dames.”

Vooral in het meisjes- en damesvoetbal ziet de club groeipotentie. “De KNVB en de ING promoten het vrouwenvoetbal. Wij doen daar aan mee. Tot dusver valt de instroom aan meisjes en vrouwen nog een beetje tegen, we hadden meer aanwas verwacht. Maar we blijven er op inzetten. Als je ziet dat er acht meisjesteams uit Ouderkerk meedoen aan het schoolvoetbaltoernooi, dan is er voldoende interesse voor het voetbal.”

De club denkt ook na over het werven van nieuwe vrijwilligers. “Veel sportclubs worstelen met dit probleem. Vroeger was het vanzelfsprekend dat als je lid werd van een club, je ook op een of andere manier voor de vereniging inzette. Dat is nu anders. Daarom moet je naar andere oplossingen kijken. Sommige sportclubs sluiten noodgedwongen de kantine op bepaalde momenten, of gaan vrijwilligers betalen. In het laatste geval moet je dan wel weer zorgen voor meer inkomsten.”

Het zijn de zorgen van morgen. Sv Ouderkerk is nu een bloeiende vereniging. Geen straf om daar voorzitter van te zijn. “Zeker niet, ik ben in Ouderkerk geboren en getogen en heb altijd gevoetbald. Nu voetballen mijn zoontjes hier. Het is erg leuk om ook op deze manier betrokken te zijn bij de festiviteiten. We gaan er een mooi feest van maken.”

De voorbereidingen voor het feest zijn begonnen. In maart/april komt er meer duidelijk over het programma. Volg daarvoor de (social) media.

Bron: Naomi Heidinga Ouder-Amstel weekblad