Hans Hanffs kapsalon is ‘nieuwer dan nieuw’

Sinds woensdag 3 juni wordt er weer geknipt in Hans Hanffs kapsalon in de Dorpsstraat. Die opende een paar weken later dan de meeste kappers, die op 11 mei weer aan het werk gingen. De reden: Hans’ zaak werd verbouwd. Het resultaat: een gloednieuwe kapsalon.

Eigenlijk stond de verbouwing op de planning voor na de zomer. Maar toen de kapsalon in verband met de coronamaatregelen half maart moest sluiten, besloot Hans Hanff de tijd goed te benutten en de verbouwing naar voren te halen. Begin april is hij gaan praten met een architect en vormgever, en die gingen gelijk aan het werk. ‘En toen ben ik gaan kijken of er een aannemer te vinden was. Ik vond er een die direct aan de slag kon omdat zijn eerdere klussen vanwege corona uitvielen,’ vertelt Hans, die tevreden is met het eindresultaat.

Uiteindelijk is de hele kapsalon aangepakt: op een deel van de ramen na is alles veranderd en verbouwd. ‘Het is anders opgezet om ruimtelijker te kunnen werken,’ stelt Hans. Zo werden onder andere de koof en de muren eruit gesloopt. Ook zijn er extra ramen toegevoegd om meer licht naar binnen te laten.

Exclusief interieur
Wat misschien wel de meeste aandacht trekt, is het nieuwe interieur. De kapsalon heeft namelijk een compleet nieuwe stijl en uiterlijk gekregen. Bij binnenkomst springen onder andere de nieuwe rode, ronde spiegels en de rode kassa gelijk in het oog. Daar is Hans best trots op. Alles is namelijk handgemaakt en speciaal ontworpen voor zijn kapsalon. Het is een exclusief interieur dat niemand anders heeft. ‘Het is nieuwer dan nieuw,’ zegt Hans enthousiast. En waar hij ook erg blij mee is: de nieuwe bluetooth speakers. Voortaan geen gedoe meer met kabeltjes.

Knippen (in de tuin)
Toen alle kappers in Nederland vanaf 11 mei weer aan de bak mochten, was de verbouwing in de Dorpsstraat nog niet klaar. De zaak kon dus nog niet open, maar daar bedacht Hans iets op: ‘We hebben toen drie weken lang onder een partytent in mijn tuin geknipt. Gelukkig was het mooi weer.’

Zo’n (tijdelijke) verplaatsing van de kapsalon is eigenlijk nooit eerder voorgekomen. Al sinds Hans zijn eigen kapperszaak in 1996 begon, zit het in de Dorpsstraat. Daarvoor had hij samen met zijn broer een kapsalon die ze van hun vader hadden overgenomen. Die had eerst een salon in de Kanaalstraat en later op de Overtoom, beide in Amsterdam. Bij zijn vader heeft Hans ook de beginselen van het vak geleerd. En toen hij twintig was, ging hij bij hem werken. Vervolgens heeft hij nog re-integratiecursussen tot mannen- en vrouwenkapper gevolgd.

‘We doen alles, we knippen iedereen’
De verbouwing heeft er niet toe geleid dat de salon moest inleveren wat betreft capaciteit of stoelen. Nog steeds is er ruimte voor vier klanten plus werknemers. Uiteraard is ook iedereen weer welkom: kinderen, vrouwen, mannen. ‘We doen alles, we knippen iedereen,’ aldus Hans. Wat hij ook doet, is het knippen van kinderen die hun haar willen doneren aan Stichting Haarwensen, die pruiken schenkt aan kale kinderen. Hans legt uit: ‘Als kinderen geknipt willen worden om hun haar vervolgens te doneren, dan kost het ze niets.’

Voor zolang het nodig is, zijn ook de nodige hygiënemaatregelen getroffen. Waar nodig is een schot tussen stoelen geplaatst en er is desinfectiegel aanwezig. Ook staat er vanaf nu een bankje op de stoep, waarop klanten – met mooi weer – buiten kunnen wachten.

Hans Hanff en SVO
Hans Hanff is al lang sponsor van SV Ouderkerk. Op de vraag waarom hij SV Ouderkerk sponsort, antwoordt hij het volgende: ‘Als je een dorpeling bent en je werkt in het dorp, dan vind ik dat je een warm hart moet toedragen aan de lokale vereniging waar je ook zelf gespeeld hebt.’

Door: Bjarn van den Berg