ZONDAG 1 PAKT BIJ HERSTART DE VOLLE WINST

Op 11 december schreef ik: Zondag 1 met goed gevoel de winterstop in. Nu, zes weken later moest blijken of onze jongens dat gevoel hebben weten vast te houden en er in zouden slagen om de succesvolle reeks van vóór de winterstop (8 overwinningen, 1x gelijkspel en slechts 1 nederlaag) een passend vervolg te geven. Je ziet het immers wel vaker dat wanneer je in zo’n goede flow zit en het ritme wordt onderbroken, de motor vervolgens gaat haperen. Het tegenovergestelde doet zich overigens ook regelmatig voor: dat – waar de resultaten tegenvielen – bij de herstart het vertrouwen juist een boost krijgt.

De wedstrijd tegen het bezoekende PVC uit Utrecht was in dat verband een goede graadmeter. We kennen PVC (Pede Volucri Cogimus , dit betekent: wij bedwingen met gevleugelde voet) als een niet te onderschatten tegenstander. Vorig seizoen werd thuis weliswaar met 4-2 gewonnen, maar uit werd een gevoelige nederlaag geleden (0-2). M.a.w. beide teams waren de afgelopen competitie redelijk aan elkaar gewaagd.

En nu was dat niet anders. Het werd – vooral de eerste helft – een open wedstrijd, die alle kanten op kon. PVC zette wat dat betreft in de allereerste minuut de toon. Bij een voorzet over rechts wist onze goalie Dax de Wit met een ”zweef” erger te voorkomen.

Zoals gezegd: het kon alle kanten op. Bijvoorbeeld in de 4e minuut was het onze beurt toen Durante Olsman vanaf de linkerflank de bal voorzette, die vervolgens via het hoofd van Charlie den Hertog rakelings over ging. In de 7e minuut was het wél raak. Aanvoerder Tim Baas wist knap Durante (opnieuw op de linkerflank] te bereiken. Diens voorzet was wederom op maat, waar de mee opgekomen rechtsback Pepijn de Koning wel raad mee wist en scoorde. Een uitstekend doelpunt. (1-0)

Het verhaal zou eentonig worden als ik vervolgens alle opgelegde kansen, die zich over en weer voordeden, zou vermelden. Opvallend overigens daarbij hoeveel ruimte Durante veelvuldig kreeg. En wat is hij snel: hij moet zich als een kind in de speeltuin hebben gevoeld. In de 36e minuut was hij opnieuw betrokken bij één van onze aanvallen. Die dreigde op niets uit te lopen, maar het werd wel een corner. Durante nam de hoekschop zelf en Thijs de Dood leek met het hoofd daarna te scoren (wel of niet over de doellijn). Uiteindelijk maakte Charlie den Hertog aan alle twijfel een einde door uit een scrimmage alsnog het laatste tikkie te geven. (2-0) Met die stand werd ook de thee opgezocht.

Coach Hans Verhoogt gaf na afloop aan over de eerste helft redelijk tevreden te zijn, maar over het tweede bedrijf minder.

Opnieuw legio kansen over en weer. Bijvoorbeeld in de 52e minuut was het de beurt aan PVC en werd Dax met een kopbal van korte afstand op de proef gesteld. In het eerste kwartier na rust leek het er min of meer op of er enige twijfel in Zondag 1 was geslopen. Moeten we voor de 3-0 gaan of is het misschien verstandiger om de 2-0 voorsprong te verdedigen?

Het werd uiteindelijk van alles wat waarbij met name onze voorwaartsen toch volop de gelegenheid kregen om de voorsprong uit te bouwen. Ook PVC kreeg via zijn snelle vleugelspelers geregeld de mogelijkheid voor een treffer, maar de beide verdedigingen hielden uiteindelijk stand. Tot de 91e minuut toen Dax toch het nakijken had (2-1). Het werd vervolgens geheel onnodig nog even spannend, maar de overwinning was een feit.

De slotconclusie mag zijn: winterstop of niet. Ook nu was er weer sprake van een sterk collectief. Op de werklust viel niets aan te merken en het goede gevoel waarmee de winterstop werd ingegaan was volgens mij nog duidelijk aanwezig.

Op naar volgende week. Gezamenlijk met de bus naar HOV/DJCR in Rotterdam. Opgeven bij Leo Houtkamp, onze vaste grensrechter ook deze zondagmiddag. En wat te denken: in een enkel shirtje en in korte mouwen! Hij zweert daarbij want daardoor blijven we volgens Leo winnen.

Tot slot: de bal van de week werd dit keer beschikbaar gesteld door Restaurant De Voetangel.

P.S. Vanaf nu zal mijn verslag NIET meer verschijnen in het Weekblad voor Ouder-Amstel. Door flinke kostenstijgingen moet de redactie bezuinigen op het aantal pagina’s waardoor er voor mijn voetbalverslag geen plek meer is. Jammer, vooral voor mijn trouwe lezers van de papiereneditie. Wanneer ze mijn bijdrage mochten missen (en hoort u dat) verwijs ze dan vooral naar de website van sv Ouderkerk.