Autobedrijf Nieuwendijk ‘niet angstig’ voor de toekomst.

Het coronavirus heeft ook invloed op de autobranche. Dat merken ze bij Autobedrijf Nieuwendijk, sponsor van SV Ouderkerk. Zo verkoopt het bedrijf ten opzichte van vorig jaar meer occasions en minder nieuwe auto’s. Angstig voor de toekomst is Kees Nieuwendijk echter niet: ‘De mensen blijven autorijden’.

Door: Bjarn van den Berg

Autobedrijf Nieuwendijk is sinds 1 maart 2020 sponsor van SVO. Op de foto Kees Nieuwendijk (l) en Ruud Vonk (sponsorcommissie).

Autobedrijf Nieuwendijk is al sinds 1980 actief in de mobiliteitsbranche. Met inmiddels zeven vestigingen in onder andere Amstelveen, Uithoorn en Amsterdam, is het familiebedrijf een begrip in de regio. Het bedrijf is dealer van de merken Renault, Dacia en Nissan. Men kan er zowel terecht voor de aanschaf van een auto, nieuw of een occasion, als voor onderhoud en schadeherstel.

Meer occasions, minder nieuw
Ondanks de tijd waarin we leven, gaat het bij Autobedrijf Nieuwendijk ‘redelijk goed’, zo laat Kees Nieuwendijk weten. Het onderhoud en de reparaties gaan gewoon door. Ook worden er nog steeds auto’s verkocht, al is er ten opzichte van vorig jaar wel wat veranderd. Dit jaar zijn er bijvoorbeeld meer occasions verkocht en de verkoop van nieuwe auto’s is wat teruggevallen.

Voornamelijk de zakelijke nieuw-verkoop is wat afgenomen. Daarbij ziet Nieuwendijk dat de zakelijke rijder ook minder kilometers maakt omdat er meer vanuit huis gewerkt wordt. ‘En minder kilometers rijden, betekent voor ons minder onderhoud.’

De particuliere verkoop is sinds juni ongeveer weer gelijk aan de verkoop van vorig jaar. Nieuwendijk denkt dat dat komt door de introductie van nieuwe hybridemodellen van de Renault Clio, Megane en Captur.

Toename elektrisch en automaat
Een andere landelijke ontwikkeling die ook bij Autobedrijf Nieuwendijk zichtbaar is, is de toename in verkoop van het aantal auto’s met automaat. Uit onderzoek van de Bovag blijkt dat begin 2020 zo’n 53 procent van de nieuwe personenauto’s een automaat was. Nieuwendijk ziet deze ontwikkeling vooral gepaard gaan met een toenemende vraag naar elektrische en hybride auto’s. Nieuwendijk: ‘Vooral in de regio rond Amsterdam zie je een grote groei in elektrisch rijden.’ En al die elektrische en hybridemodellen die Nieuwendijk verkoopt, zijn uitgevoerd met automaat.

Invloed virus
In verband met het virus zijn ook bij Autobedrijf Nieuwendijk de nodige maatregelen getroffen. De medewerkers met een administratieve functie werken bijvoorbeeld zoveel mogelijk thuis. En bij alle receptiebalies zijn schermen geplaatst en er is extra ruimte gecreëerd tussen de balie en daar waar de klanten staan. ‘Verder worden de auto’s die voor onderhoud komen, voorzien van plastic beschermhoezen op het stuur en de versnellingspook,’ aldus Nieuwendijk.

Naast deze praktische maatregelen, is een deel van de service ook aangepast. ‘We hebben onze haal- en brengservice uitgebreid.’ Daarbij doen ze nu ook proefritten en afleveringen aan huis bij de klant. ‘Dit deden we eerder niet.’

Voor de toekomst is Nieuwendijk niet heel angstig: ‘De mensen blijven autorijden.’ Daarbij, zo speculeert hij, zullen mensen op de korte termijn wellicht eerder een auto aanschaffen om het openbaar vervoer te vermijden.

Nieuwendijk en voetbal
Kees Nieuwendijk sponsort met zijn bedrijf SV Ouderkerk en hij heeft veel met voetbal. ‘Ik heb zelf 40 jaar gevoetbald bij RKDES in Kudelstaart.’ Daar is hij met zijn bedrijf zelfs hoofdsponsor. Ook heeft hij vier business-seats bij AZ.

De reden dat hij SVO sponsort, is omdat ze veel Ouderkerkse klanten hebben en omdat een SV Ouderkerksupporter het voorstelde. Maar ook vanwege zijn familie. ‘Mijn ouders komen beide uit Nes aan de Amstel. In het verleden heeft mijn oom Jos van Schaik bij NEA gevoetbald. Mijn oom Kees van Schaik is nu vrijwilliger. Zijn zoons Niels en Sjoerd hebben ook bij NEA en SV Ouderkerk gevoetbald.’Voor meer informatie over Autobedrijf Nieuwendijk, ga naar: https://www.autobedrijf-nieuwendijk.nl/