Vrijwilliger van de maand: Martin de Kuiper

Martin de Kuiper:   De cirkel is rond.

Begonnen met trainen bij de junioren, nu wekelijks bij de senioren Walking Voetbal.
Martin is inmiddels 66 jaar en heeft 50 jaar gewerkt bij de firma Compier als timmerman, tegenwoordig een unicum zo lang bij 1 werkgever.

Gevoetbald.
Ik was 9 jaar in 1962 toen ik lid werd van NEA, niet bij de hele jongste zoals tegenwoordig. Volgens mij had je toen nog geen 5 of 6 jarigen die gingen voetballen. Je speelde natuurlijk met allemaal dorpsgenoten b.v. Kouwenhoven, Scholte etc. je kende elkaar allemaal. Als ik nu voor een groep kinderen sta zijn er een paar bekende namen en de rest is onbekend.
Ik was 16 jaar toen ik al bij het eerste elftal kwam, ik weet nog dat mijn eerste wedstrijd het was tegen JHK oftewel het Jan Hanze Kwartier in Amsterdam en natuurlijk meteen scoren. Wat ik ook nooit vergeet: toentertijd moest je zelf voor een tenue zorgen en ik had geen voetbalkousen dus ik was de enige in het veld met geitenwollen sokken. Ik heb alle kampioenschappen meegemaakt in de AVB , mijn carrière heeft (vind ikzelf) niet zo lang geduurd ik zal ongeveer 26/27 jaar geweest zijn dat er zoveel blessures waren dat ik besloot te stoppen en mij te richten op het trainen. Ik ben een trainer cursus gaan volgen maar kon hem door ziekte niet afmaken. In de jaren 80 ben ik de A junioren gaan trainen, een van de mooiste periodes uit mijn trainers carrière, Piet Leurs en Ton Blesgraaf waren de leiders en ik nam het trainen over van Nico Kouwenhoven. We hadden o.a. Frank en Jos v/d Linden, Wim Bouwman en Erik Heins in het team en zijn meteen het jaar dat ik trainer was kampioen geworden. ‘s avonds mochten we eten in restaurant de oude Smidse dat werd voor ons betaald. Ik heb mijn eigen 2 zonen getraind tot die geen zin meer hadden in voetbal. Later heb ik de lagere senioren elftallen getraind op de dinsdagavond. Eigenlijk sta ik bijna mijn hele leven op het voetbalveld.

Vrijwilligerswerk.
Onderdeel van het hele voetbal gebeuren waren de voetbalkampen in Zeeland samen met Hans Leurs zat ik in de organisatie, we begonnen in Renesse samen met Gerard van Dijk hadden we de leiding. Iets wat ik ook nooit zal vergeten was dat toen wij aankwamen en iedereen zijn slaapplek aangewezen had gekregen Janno Wals er als een speer vandoor ging richting slaapplek, wat was het geval Janno had een schroefmachine bij zich en draaide enkele schroeven in de deur om zijn slaapplaats veilig te stellen. Later werden de groepen te groot en moesten we een andere locatie opzoeken dat werd uiteindelijk de andere kant van het eiland in Bruinisse. De eerste keer dat wij daar aankwamen hoorde de eigenaar dat er een timmerman bij de leiding aanwezig was dus even later stond ik een lek dak te repareren. Verder heb ik geholpen bij de bouw van de NEA kantine, Compier was de aannemer dus overdag was ik daar aan het werk maar ook s avonds stond ik met de andere leden van de bouwploeg te buffelen. Ik heb als jonge jongen de biljartclub NEA KEA Boys opgericht.(Kea was het café dat grensde aan restaurant de Oude Smidse en ook van de zelfde eigenaren was)

Weer terug naar het trainen.
Op dit moment train ik het jeugdteam onder 11-3 dat is geen selectie dat wil ik ook niet, ik wil jongens die ik nog wat bij kan brengen dat geeft veel voldoening. Verder ben ik al jaren leider van nu Ouderkerk 6 senioren, dat waren een aantal jaren terug allemaal oudjes maar ondertussen zijn we aardig aan het verjongen en dat komt omdat we tegenwoordig ook vader en zoon in het elftal hebben voetballen en we hebben wel de oudste speler van sv Ouderkerk in ons team Ben Houtkamp 70 jaar inmiddels. Het is echt een gezellig team en ze luisteren ook nog af en toe naar mij.

Walking Voetbal.
Ik ben gevraagd om dat op poten te zetten en vind het hartstikke leuk, ik stop mijn ziel en zaligheid erin, maar ik had wel wat meer leeftijdsgenoten verwacht. Er waren er ook bij die zeiden dat ze zouden komen, maar ik heb ze nog niet gezien. Ik zou zeggen kom op woensdagmorgen eens kijken. we beginnen om 10 uur met koffie en een beetje de eredivisie doornemen, daarna de armen en benen een beetje losmaken en wat spelvormen een potje voetballen met kleine doeltjes, douchen en om een uur of 12 fiets je voldaan weer naar huis. We zijn nu met 10 man en ik zou er graag wat meer bij willen hebben, zodat we ook eens een groep van buiten Ouderkerk uit kunnen nodigen. Ik wil benadrukken dat we hier prachtige faciliteiten hebben er ontbreekt ons aan niets dus daar ligt het niet aan.

Volgende vrijwilligers
De dames van de keukenploeg, Collinda, Annelies en Kelly.

Herman van Luijn.

Laat een reactie achter