Herbstmeister 2018-2019

Ouderkerk aan de Amstel, kerst 2018

De veteranen van sv Ouderkerk beleven met het seizoen 2018-2019 hun 3e lustrum van de interne competitie. Een mooie mijlpaal. En zoals het de traditie betaamt, volgt rond kerst de bekendmaking van de ‘Herbstmeister’, ofwel in goed Nederlands, de Winterkampioen. Vorig jaar gebeurde dat via de Amstelgids, dit jaar, hoe kan het ook anders, via het clubblad en de svO website.

Eerst even wat belangrijke en minder belangrijke feitjes.

Als gezegd is dit het 15e seizoen. De competitie is in 2004 door Ton Geijsel opgezet en nog steeds is hij de competitieleider en verantwoordelijk voor de indelingen, de regels en degene die patent heeft op het begrip ‘voetballend vermogen’. In het kort komt het op het volgende neer: iedereen is ingedeeld naar sterkte, loopvermogen, technisch en tactisch inzicht alsmede de willekeur van de competitieleider. Om de zaterdag spelen 4 teams van ongeveer 7 personen een halve onderlinge competitie. 3 keer 2 wedstijdjes dus van 25 minuten. Winst levert 3 punten op en een gelijkspel 1 punt. Aan het eind van het jaar worden alle scores bij elkaar opgeteld en degene met de hoogste gemiddelde score wint. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je 70% van het aantal gespeelde wedstrijden ook daadwerkelijk meegedaan hebt. In de regel komt dat neer op 14 van de 20 zaterdagen die we spelen tussen eind augustus/begin september en de laatste vrijdag van mei. Er is geen ondergrens qua leeftijd, maar als je bedenkt dat er maar een paar 30-ers meedoen en de gemiddelde leeftijd rond de 50 ligt, kun je een beetje inschatten wat er onder veteraan verstaan wordt. En aangezien er naarmate de tijd vordert altijd wat onoverkomelijk blessures en /of gewone normale ouderdomskwalen optreden, zijn we altijd op zoek naar jonge energieke aspirant-veteranen die het bestand van in totaal 40 veteranen kunnen aanvullen. Er wordt gespeeld op een half veld en met 2 zogenaamde vosjesgoaltjes per team die op 10 meter van de zijlijn staan. Om blessures te voorkomen zijn slidings niet toegestaan en verder zijn er eigenlijk geen regels (nodig).

Afgelopen jaar was een soort van unicum: de Herbstmeister werd ook de uiteindelijke kampioen. Dat was –naar mijn weten- de eerste keer in de historie. Hoe het dit jaar zal aflopen, is natuurlijk nog niet bekend, maar dat het een spannende tweede competitiehelft wordt moge bij voorbaat al duidelijk zijn.

De top 3 van dit jaar zit binnen een tiende punt van elkaar en ook dat is nog nooit zo close geweest halverwege. Wat dat betreft is de spanning hier veel meer voelbaar dan bijvoorbeeld bij de eredivisie.

De derde plaats wordt ingenomen door Hennie Schep (een gemiddelde van 2.07 met 15 wedstrijden). Hennie is een sobere, stille kracht op het middenveld die makkelijk een balletje kan aannemen en voor een hoge doorloopsnelheid (van de bal welteverstaan) kan zorgen. Waar nodig temporiseert hij. De topsnelheid mag dan misschien niet meer zijn wat die ooit geweest is, maar 3 wedstijdjes volhouden is geen enkel probleem.

Op de tweede plaats staat Wim Verburg. Een ook al stille kracht die vooral via rechts vaak de hele lengte van het veld weet te overbruggen (en dan niet een keer per dag 😉 ). Hij is solide in opbouw en in de omschakeling weet hij vaak met splijtende passes een mooie counter op te zetten. het scorend vermogen is daarentegen nog een puntje wat aandacht nodig heeft.

En momenteel staat op de eerste plaats … Wouter Steiner. Een relatieve jonge veteraan die toch al op leeftijd is. Dat komt natuurlijk doordat hij pas op latere leeftijd zijn tweede voetbaljeugd beleefde. Wouter’s specialiteit is het ontregelen van de verdediging als zijn team in de aanval is. verder is hij een enthousiaste werkmier die zeker niet schroomt zijn verdedigende taken uit te voeren. En dan te bedenken dat hij afgelopen seizoen vanwege een drukke werkagenda zich bijna genoodzaakt voelde om de kicksen voorgoed bij de gemeentewerf af te leveren … het kan verkeren. Nu in ieder geval de gevierde man. Maar of dat na 20 competitieronden nog steeds zo is…

Tot slot … zoals hierboven al aangegeven is onze (competitie)leider altijd op zoek naar nieuw talent dat het leuk vindt om elke 14 dagen een paar wedstrijdjes te spelen, maar daarnaast ook na de inspanning, in de kantine of op het terras, goed kan opscheppen over de verrichte prestaties.

Tot in 2019

Tijl Peters