Vrijwilligers van de maand: het echtpaar Floor

Vrijwilliger van de maand het echtpaar Floor

Er zijn maar enkele echtparen binnen de vereniging die vrijwilligerswerk doen en dat over een hele lange periode, 1 zo’n echtpaar is Maarten en Martha Floor.

Maarten 71 jaar en al 7 jaar gepensioneerd, komt uit de elektrotechnische wereld en is het grootste deel van zijn werkzame leven docent elektrotechniek geweest.

Martha 68 jaar en heeft in de thuiszorg gewerkt.

Hebben jullie een achtergrond met de sport?

Martha: Jeroen onze zoon begon met voetbal bij NEA en stopte in de senioren bij sv Ouderkerk. Ikzelf heb altijd gehandbald ook bij NEA en zelfs nog in de tijd van 11 tegen 11 handbal wat ook gespeeld werd op een voetbalveld.

Joke Jansen vroeg of ik wilde helpen in de keuken van de kantine, dat is ongeveer een 32 jaar geleden. Een hele leuke tijd, zelf gehakt ballen maken en in de jus laten pruttelen erg gezellig. Onder leiding van Wim Bouwman ben ik terecht gekomen bij het klaverjassen elke 1e maandag van de maand en tot op de dag van vandaag doen wij dat samen nog steeds. Dat houdt in achter de bar, de koffie, en het afrekenen.

Daarna rolde ik in de kantinecommissie onder leiding van Daniel Mansvelder, dat was in de tijd dat OSDO bij NEA op het complex speelde, voordat we naar de wethouder Koolhaasweg verhuisden.

Ik ben ook stand in voor Rinus Weijgertse de wasman, als hij op vakantie is neem ik de was over en eens in de zoveel weken ben ik zijn assistent, dan vervang ik Gerard van Dijk die heeft dan weer de zondag ervoor kantinedienst gedaan.

Het handbal ligt alweer een tijdje achter mij en nu trim ik nog 1 keer in de week op donderdag bij NEA Handbal.

Maarten:

Ook ik ben destijds gestrikt om het e.e.a. te doen, ook omdat men wist dat ik in de techniek werkzaam was. Zo benaderde Henk Kars mij om in de houten voetbalkantine van OSDO enige werkzaamheden aan de elektra te verrichten.

Bij NEA werd ik door Bart Jansen gevraagd om te helpen bij de bestuursdienst een jaar of 30 geleden. Eigenlijk heb ik helemaal niets met het spelletje voetbal.

Er stond aan de wethouder Koolhaasweg een accommodatie van NEA handbal men moest als er ‘s avonds getraind werd naar OSDO toe om het licht aan en uit te doen voor de verlichting van het handbalveld erg onhandig. Ik heb er mede voor gezorgd dat de handbal zelf vanuit hun eigen kantine het licht kon regelen.

Toen ik met pensioen ging ben ik Dhr. Dick Aaftink gaan vervangen door op maandagmorgen de inkomsten van het weekend uit de kantine te tellen. Dat doe ik nog steeds, ik zit ook in de kantinecommissie en bij het klaverjassen doen wij nog steeds de koffie en de bar.

Eens in de 14 dagen openen wij op zaterdag de kantine, we zijn dan om een uur of 8 aanwezig en instrueren de mensen die in de keuken en achter de bar komen te staan. Ik heb 20 jaar in het bestuur van de club van honderd gezeten, doe nog steeds bestuursdienst, doe de indeling voor de vrijwilligers die het clubblad draaien en help Kees Leurs met het klaar maken van het blad.

Buiten sv Ouderkerk ben ik betrokken bij het repaircafe waar Ouderkerkers hun kapotte spullen kunnen laten maken. Tegen een vrijwillige bijdrage repareren wij (als het in ons vermogen ligt) allerlei spullen, dan moet je denken aan een stofzuiger, een radio of speelgoed en eigenlijk van alles waar elektriciteit bij te pas komt. We zitten dan, 1 keer in de maand op zaterdagmorgen in de Bindelwijk.

Wat gaat goed en wat niet bij s.v. Ouderkerk.

Wij zijn naarstig op zoek naar 12 vrijwilligers, die staan ingeschreven in het register Sociale Hygiëne, of via een één daagse cursus het certificaat willen halen. De kosten worden door de vereniging vergoed. Zij kunnen dan om toerbeurt op zaterdag- en zondagmiddag aanwezig zijn om het reilen en zeilen van Bar en Keuken in de gaten te houden. Het is namelijk een verplichting dat iemand met het certificaat aanwezig is.

Martha: ik mis de grote schoonmaak aan het begin van het seizoen, met een hele club mensen de kantine en keuken schoonmaken. Dat hebben we een aantal jaren gedaan met een grote groep vrijwilligers.

Wij openen zoals gezegd elke 14 dagen op zaterdag de kantine maar als Maarten bestuursdienst heeft doen we dat ook op de zondag, weliswaar wel

een drie kwartier later dus om kwart voor negen. Kijk en daar zouden wij wel wat hulp bij kunnen gebruiken het zou wel lekker zijn als je weet dat je maar 1 keer in de 4 weken aan de beurt bent.

Maarten: Ik ben eerlijk gezegd wel een voorstander om iemand te zoeken bv een betaalde kracht die vrijwilligers aanstuurt (iemand met de nodige horecapapieren) mocht het aantrekken van vrijwilligers een groot probleem gaan worden.

Ondanks dat we beiden binnen de vereniging werkzaamheden doen praten we thuis nooit over s.v. Ouderkerk hoor!

Het echtpaar Floor was unaniem van mening dat Henny de Haan de volgende vrijwilliger zou moeten worden.

Herman van Luijn