JO17-1 SV Ouderkerk winterkampioen

AFC IJburg – SV Ouderkerk 0-2. Vandaag was de dag dat de O17-boys van SV Ouderkerk met winst hun sterke eerste seizoenshelft konden bekronen met het “winterkampioenschap”. Het levert je niets op, maar voor de teamspirit is het heerlijk. Strandde vandaag de ongeslagen serie van PSV met dertien overwinningen op rij in Rotterdam, Ouderkerk ging vandaag voor competitiezege nummer 10 op rij. Op de open vlakte aan het IJ, waar de stormachtige wind vrij spel had, was de nummer twee van de ranglijst, AFC IJburg, van plan daar een stokje voor te steken. IJburg startte met de wind mee en, zoals later bleek, zou de wind een zeer belangrijke factor zijn. De thuisploeg stond organisatorisch goed en verdedigde scherp en kort op de bal.
Ouderkerk, normaliter gewend, zich overal frivool onderuit te voetballen, had moeite met de felheid, het tempo en duelkracht van de tegenstander. Het middenveld werd vanaf het eerste fluitsignaal door IJburg gedomineerd, waardoor de aanvallen vooral richting het doel van onze stand-inn goalie (Dax heeft een knieblessure, beterschap) Jody gingen. Jody kweet zich meerdere malen prima van zijn taak en moest eenmaal zelfs alles in de strijd gooien om uiteindelijk met zijn been Ouderkerk voor een achterstand te behoeden.
Na zo’n twintig minuten begon Ouderkerk wat speldenprikjes uit te delen. Sem zette met een fraai steekballetje Jesper in schotrijke positie, maar die kon de bal net niet lekker afronden. De mooiste Ouderkerkse aanval kwam op het conto van de broertjes Wouters. Via een meervoudige 1-2 togen ze samen richting Amsterdams doel, maar Sem wist de bal net niet het finale zetje te geven. Deze actie stond symbool voor waar de oplossing lag. Zoek de combinaties over de grond, los het niet fysiek, maar voetballend op.
Met de bekende brilstand (0-0) gingen beide ploegen naar de thee, met één groot verschil. In de tweede helft had Ouderkerk de wind mee. Dat de harde wind een factor van belang was, bleek direct bij aanvang van het tweede bedrijf. Ineens lag het initiatief bij SV Ouderkerk en werd IJburg naar achter geduwd. Niet dat het resulteerde in grote kansen, hooguit, op zijn “van Gaals”, in enkele mogelijkheden. Uiteindelijk brak Ouderkerk halverwege de tweede helft de ban. Daan kwam over links sterk door en wist de bal pal voor de achterlijn met links hard en laag voor te zetten. De verdediger van IJburg miste de bal volledig, waardoor Roemer plots de kans kreeg de bal onder de Amsterdamse keeper door te schuiven (0-1). IJburg leek aangeslagen, maar oogde ook alsof de reeds geleverde krachten geleidelijk aan hun tol begonnen te eisen. Serieus gevaarlijk werd het niet meer richting Ouderkerks doel en anders was de Ouderkerkse defensie onder leiding van het centrale duo Senna en Kas altijd op zijn post. De genadeslag kwam een kwartier voor tijd. Linksback Gijs pikte de bal op het middenveld op en schoot die van een meter of 25 op doel. Wellicht zag de keeper de bal niet goed aankomen, want als de bekende nachtmerrie voor iedere keeper, schoot de bal onder hem door en lag de 0-2 in het mandje.
In lijn met het aanstaande feest van onze Spaanse goed heiligman, wat je noemt, een fijn cadeau. De opmerkelijk fanatieke bank van IJburg schreeuwde hun troepen nogmaals naar voren. Eenmaal nog met groot gevaar, maar de inzet van een meter of 20 spatte, tot Ouderkerkse opluchting, boven Jody op de lat uiteen. De tiende competitiewinst op rij voor SV Ouderkerk was een feit en dat is zonder meer een groot compliment aan het adres van de staf (Marcel & Bob) en hun boys. Volgende week thuis op zoek naar zege nummer 11, in een poging ook Sporting Almere aan de zegekar te rijgen.
Patrick