sv Ouderkerk veteranen – Herbstmeister

Ouderkerk aan de Amstel, 20 december 2017

sv Ouderkerk veteranen – Herbstmeister

Al 14 seizoenen lang wordt de ‘Herbstmeister’, de traditionele herfstkampioen, van de onderlinge sv Ouderkerk veteranencompetitie aan het begin van de winter bekend gemaakt. Voorheen gebeurde dat via het clubblad of via een email; tegenwoordig wordt er wat meer aandacht aan besteed en doe ik mijn best dat op een originele manier bekend te maken. Vorig jaar gebeurde dat via een 5 daagse advent-vertelling. Dit jaar –hopelijk- via het weekblad voor Ouder-Amstel.

De veteranen van svO zijn veelal ‘oud-voetballers-op-leeftijd’ die allen nog steeds plezier in het spelletje beleven, maar waarvan de geest jonger is dan het lichaam dat de bewegingen en technische alsook tactische manoeuvres maar met moeite bij kan houden. Deze ex-jeugdigen (de jongste is nog geen 40) alsmede vroeg-ouderen (de oudste is nog geen 70) spelen tweewekelijks nog graag een potje voetbal. En dat gaat er serieus aan toe want de belangen zijn groot. Het ultieme doel is ooit de titel ‘veteraan van het jaar’ te mogen dragen. En niet vanwege de prachtige bokaal die een jaar lang de woonkamer mag doen ‘upscopen’, maar vooral vanwege het aanzien en het respect bij medespelers alsook bij de club. En niet te vergeten de clichématige eeuwige roem. Kortom, genoeg redenen om in conditie te blijven en elke vrijdag voor de wedstrijddag op tijd het licht uit te doen.

Tweewekelijks spelen 4 teams een onderlinge competitie van 7 tegen 7 op een half veld met 2 minidoeltjes op 10 meter afstand van elkaar. Elke zaterdag is er een andere samenstelling van de teams en aan het eind worden de behaalde punten bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal wedstrijden. En dan is het eenvoudig: wie eind mei het hoogste puntengemiddelde heeft, wint. Enige voorwaarde is een minimale opkomst van 70% van het aantal wedstrijden. Ton Geijsel, de pater familias van het stel, is bedenker van het concept en sinds het allereerste begin de competitieleider. Hij is de enige die de relatieve sterkte van alle spelers  bepaalt. Elke keer weer maakt hij een verrassende en goed gebalanceerde indeling om ieders kansen zo groot mogelijk te maken. Om de beste te zijn ben je dus niet alleen van je zelf afhankelijk maar ook van de steeds wisselende teams waarin je zit.

De ‘Herbstmeister’ top 3 van dit jaar bestaat uit 2 nieuwelingen, aanwinsten die dit seizoen zijn gecontracteerd (lees: toegetreden zijn) en dus pas sinds een maand of 4 meespelen. En nu al gooien ze hoge ogen. Het zijn spelers met ieder een eigen stijl. De een solide en dolend achterin en op het middenveld; de ander sleurend in de spits en loerend op kleine kansjes. Momenteel staat Ton Mouris op de derde plaats (1.76 gemiddeld) en Wim Jansen (1.83) op de tweede.

De Herbstmeister van 2017 is een oude rot (wel jong van geest), een voetballer die al jaren meedoet en dus precies de kracht weet van mede- maar ook tegenstanders. Theo Kort. Hij is zelfs naar buurgemeente Amstelveen verhuisd om dagelijks op zijn elektrische fiets conditie op te kunnen doen om ooit met de trofee in zijn handen te kunnen staan. Zou het hem dit seizoen lukken? Over 5 maanden weten we het. Maar voor nu staat hij even in het middelpunt van de b(el)a(ngste)l(ling). Van harte!

Overigens kunnen geïnteresseerden zich melden bij de competitieleider want we zijn altijd op zoek naar jonge en iets minder jonge talenten.

Tijl Peters