Kunstgras update 27 oktober

Vorige week is wederom veel media-aandacht ontstaan rondom de rubberkorrels op de kunstgrasvelden, nu gericht op het initiatief van de  autobandenbranche inzake individueel onderzoek.

Wat is de officiële reactie van het RIVM op de aankondiging van RecyBem en VACO om onderzoek in te stellen?

Het is voor het RIVM onbekend op welke wijze het onderzoek van de autobandenbranche vorm krijgt. Het RIVM wijst er wel op dat het moeilijk is om de betekenis van enkelvoudige analyseresultaten te duiden. Op 7 oktober heeft minister Schippers (VWS) het RIVM opdracht gegeven tot onderzoek naar rubbergranulaat. Dit onderzoek bestaat uit literatuuronderzoek en veldonderzoek op 50 tot 100 kunstgrasvelden. Uit deze combinatie van onderzoek wordt inzichtelijk wat er in het rubbergranulaat zit, of er onder normale omstandigheden stoffen uit het granulaat vrijkomen en of dit mogelijk effecten op de gezondheid kan hebben. In december worden de resultaten van dit onderzoek opgeleverd. Uiteraard blijft het RIVM ook geïnteresseerd in informatie van andere partijen.

Vereniging Sport en Gemeenten en KNVB onderschrijven het standpunt van het RIVM. Woensdag 26 oktober jl. kwamen de relevante stakeholders (RIVM, het ministerie van VWS, KNVB, VSG e.d.) bij elkaar om de onderzoeksopzet van RIVM te bespreken.

Officiële reactie RIVM afkomstig van officiële Q&A-lijst van RIVM mb.t. rubberinfill kunstgrasvelden d.d. 21-10-2016. Voor meer informatie zie dossier kunstgras en gezondheid.

sv Ouderkerk volgt de berichtgeving nauwgezet en wij zullen u hierover nader informeren.

Bestuur sv Ouderkerk