Nieuwe spelregels veldvoetbal

In april besloot de spelregelcommissie van de FIFA (IFAB) om per 1 juni 2016 maar liefst 94 wijzigingen door te voeren.

De aftrap

De belangrijkste wijziging is de aftrap. Deze hoeft niet verplicht meer vooruit worden genomen. Dat komt de snelheid van het spel ten goede, omdat de bal vaak na een tikje vooruit toch achteruit wordt gespeeld om een aanval te starten.

Gele kaart en verzorging voor geblesseerde speler

Een tweede belangrijke wijziging is een speler die geblesseerd raakt na een overtreding waarvoor een gele of rode kaart wordt uitgedeeld, wordt voortaan binnen de lijnen behandeld en niet langer buiten het veld. Eerder werd een team benadeeld als een speler verzorging nodig had, omdat dat korte tijd tot een ondertal leidde. Degene die de overtreding maakte, was in het voordeel.

Rode kaart voor het begin van de wedstrijd

Moest een wedstrijd vroeger eerst begonnen zijn, wilde een scheidsrechter iemand van het veld kunnen sturen, nu kan dat ook al voor het eerste fluitsignaal. Spelers of coaches die al voor de wedstrijd een grote mond hebben, kunnen meteen rood krijgen.

Voor een samenvatting van de spelregelwijzigingen en alle regels voor veldspelers kunt u terecht op de site van de KNVB.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.